Радостта на едно семейство е тежала само 245 грама. Сега тя води световния рекорд за бебе, което е родено толкова малко и е оцеляло. Момиченцето Сейби се е появило на бял свят през декември в болница в Сан Диего, в 23-та гестационна седмица, три месеца по-рано от термина.

Регистър на най-малките оцелели бебета се поддържа от университета в Айова. От там твърдят, че теглото на Сайби е 8,6 унции или 245 грама, което е със 7 грама по-малко от предишното най-малко бебе в света, което е живо и здраво към днешна дата – момиче, родено в Германия през 2015 година. Сайби бе изписана този месец с тегло 2,5 кг, обяви болницата в сряда. Майка ѝ ражда чрез спешно цезарово сечение, след като е установено, че бебето не наддава тегло поради прееклампсия (усложнение при бременност, свързано с високо кръвно налягане, което може да бъде фатално както за майката, така и за бебето).

След раждането на Сайби никой не вярва, че тя ще преживее първите 24 часа. „Казаха на моя съпруг, че има около час с нея и че тя ще умре", сподели майката на момиченцето във видеозапис, публикуван от болницата. – „Но този час се превърна в два часа. Което се превърна в ден.” 

Източник и снимка: NBC News

Превод: Кристина Крумова