Намалява броят на новородените бебета в Смолян. Това каза д-р Стефан Тодоров – началник на Родилното отделение в МБАЛ – Смолян. От началото на годината до 26 септември са се родили 300 бебета, а за същия период на 2018 г. те са били 324. За цялата 2018 г в Смолянската болница има 437 раждания, а за 2017 г. те са били 492. Това означава, че в Смолян средно с 50 бебета по-малко се раждат всяка година, сравни д-р Тодоров. „Населението на града и областта намалява, млади хора няма, градът се обезлюди, има повече стари хора. Контингентът на нашето отделение е между 20 и 50-годишна възраст. Тенденцията е да намалява раждаемостта в региона, но това е тенденция и в цялата страна. Всяка година в България ражданията намаляват с 10–11 000“, поясни д-р Тодоров.
Той уточни, че средната възраст на родилките в Смолян е 30–32 години. По думите му, няма много непълнолетни майки, които да са по на 15–16 години, а ако има, те са от малцинствата. „Ромите в Смолян вече се социализираха и не искат да раждат по 10 деца. Средно на възраст до 38-40 години раждат жените в Смолян. По-възрастните най-често раждат след инвитро манипулации. Част от тях, които са забременели с асистирана репродукция, често раждат и в клиниките, в които е направена манипулацията“, посочи д-р Тодоров. Той припомни, че миналата година в Смолян е имало един случай на родилка на 51-годишна възраст, която е забременяла инвитро след 20-годишен стерилитет. Най-често жените раждат на възраст между 25 и 30 години и рядко над 40 години, тъй като и възможността за зачеване тогава е по-малка, допълни д-р Тодоров.


Той отбеляза, че от години в Смолян най-често се среща модела на еднодетно семейство. „Много рядко жените раждат 2 или 3 деца. Всяко младо семейство, което иска да има дете, иска първо да има финансова стабилност – работа, покрив над главата и кой да им помага. След като учат и се реализират, раждат дете и нямат време за второ. Искат семействата им да са добре осигурени, за да отглеждат детето и това е нормално, защото отглеждането на децата е доста скъпо“, каза още д-р Тодоров.

Източник: focus-news.net