Бебетата също изпитват неудовлетвореност, точно както възрастните. Това показват последни проучвания на британски учени. Няколко са причините, поради които малчуганите между 4- и 12-месечна възраст изпитват отрицателни емоции.
“Защо винаги ме спират...” – тези мисли предизвикват неудовлетворението и раздразнението на вашето отроче. В момента, в който то вече е усвоило някакви двигателни умения (като пълзенето например или да се изправя без проблем до ръба на масата), вие с усмивка го връщате назад, “за да не се удари”. Ако пък то с интерес грабне някакъв интересен за него предмет като вашите обици, вие просто му отнемате новата играчка. Друга причина за недоволството и неудовлетвореността е


“Защо мама не ме разбира”. За съжаление често родителите трудно осъзнават какво се опитва да им каже мъничето. Когато то се изправи пред хладилника и гордо започне да повтаря “ма-ма, ма-ма”, вие ще чуете само любимата думичка. На неговия език обаче това може да значи от мляко до месо.
“Искам го сега” е често срещан повод за гнева и недоволството на детето. Той се появява, когато детето навърши годинка. Докато е кърмаче, вие сте задоволявали глада му още при първите сълзи. На 6 месеца често сте му казвали “Изчакай малко”, а на 1 годинка вече очаквате то да остане спокойно в столчето си и да играе с играчките, докато му приготвяте храната или вършите друга работа. Детето обаче не приема подобно пренебрежение. В тези случаи обаче вашето отношение ще научи мъничето на търпение.

Недоволството няма да изчезне, след като детето навърши 1 година, но постепенно то ще се научи да говори и по-лесно ще споделя своите притеснения и тревоги. Стимулирайте го да говори открито с вас.