13-ият кувьоз от националната кампания „Капачки за бъдеще“ бе дарен на АГ отделението в карловската болница. Той е на стойност 6 400 лева и е закупен със средства от дарените пластмасови капачки в благотворителната акция, която съществува от две години.

Според основателите на „Капачки за бъдеще“ Лазар Радков и Мартина Йорданова, подаряването на кувьоз се превръща в празник. Той е венец на усилията на организаторите, на хората, които събират капачки, и на родилните отделения, които получават даренията.

Така с новия апарат в карловското АГ отделение, в което от началото на годината са родени 211 бебета, кувьозите стават четири, като най-старият е на 40 години и вероятно скоро ще излезе от употреба.

По думите на акушер-гинеколога д-р Минев процентът на недоносените новородени в региона е висок, а в АГ отделението на МБАЛ „Д-р Киро Попов“ идват бременни жени и от общините Пирдоп, Павел баня и Хисаря.

Според педиатъра д-р Нася Димитрова, дареният кувьоз ще допренесе за обгрижването на бебетата, при които има нужда да се прилага едно съвременно лечение.

В националната кампания жителите на община Карлово се включиха в продължение на осем месеца с над 2 тона и 100 килограма пластмасови капачки. Те бяха събирани в монтирано на Центъра на Карлово метално сърце.

Източник: karlovo.tv