Лицето на бебето е точно отражение на семейната атмосфера. Ако неговите родители се карат, то е тъжно и тревожно. Противно на онова, което си мислим, новороденото е изключително чувствително и реагира и на най-незначителното напрежение в своето обкръжение.
Какво се случва с детето, което е свидетел на повтарящите се скандали между неговите родители? Макар да не е способно да разбере положението, то сякаш попива проявилите се чувства на омраза и агресивност. Затова не е чудно, че дете, заобиколено от гняв и озлобление, има тъжен и притеснен вид. Дали детето ще има чипо носле или големи очи е въпрос на наследственост, но ако изражението му не е щастливо, то това е пряка последица от отношението на родителите му.
Децата „изпиват” образа на родителите си, затова внимавайте, на какво става свидетел вашата плът и кръв. Повечето досиета, касаещи детската престъпност, показват, че преобладаващата част от младежите са имали много нещастно детство. Както казва д-р Шиничи Сузуки „Когато тази вечер се приберете, погледнете внимателно лицата на вашите деца. Ще прочетете историята на вашето семейство”.
Не съществува „специфичен”метод за развитието и напредъка на едно дете. Най-важното е да успеете да създадете хармонична връзка с вашия партньор, защото това осигурява приятна и топла атмосфера за детето. Децата са плод на възпитанието и обучението, давани им още от самото раждане. Дете, отглеждано от сприхав или небрежен човек, ще стане точно такова. Но когато става дума за характер, емоционалност, чувствителност, понякога е трудно човек да улови и коригира собствените си недостатъци. Ето защо в това отношение трябва да сме много бдителни.
Ако една майка е болна от грип, тя ще направи всичко възможно да не зарази детето си. Но ние рядко взимаме подобни предпазни мерки, за да защитим нашите деца от собствените си недостатъци. Не можем да пропуснем и факта, че деца, произхождащи от неблагодетелствана среда имат реалния шанс за успех и реализация (стават инженери, артисти и т.н.). И тук не става дума за специфични дарби, а за среда, която впоследствие им е позволила да развият таланта си.

По същия начин всички бебета се раждат с набръчкани личица и равни способности, но всеки индивид ще се развива по един или друг начин в зависимост от средата си. Детайли, които смятаме за незначителни, могат силно да повлияят на невръстните деца - винаги обмисляйте действията и реакциите си.

В заключение можем да добавим, че преживяванията от най-ранно детство определят начина на мислене и действие в живота на възрастния.