В днешното заседание на Министерски съвет сме приели доклад на правителството, което безлимитно осигурява финансирането на необходимия брой инвитро процедури. Колкото докторите преценят, че е целесъобразно и ефективно и щади съответно и жените. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след заседанието на кабинета.

Държавата е осигурила 12 млн.лв. за 2016 г. за политики в областта на асистираната репродукция, съобщи пред журналисти в Министерския съвет министърът на финансите Владислав Горанов. Финансовият министър  обясни, че технологично това, което са приели, е изменение в постановлението за изпълнение на държавния бюджет, с което на практика се осигурява ресурс толкова, колкото е необходим.

По думите това е била политика, залегнала още в предизборната кампания, лансирана като приоритет. С фондация "Искам бебе" от години работим заедно и по създаването на фонда за ин витро и по разширяването на нормативната база, свързана с осигуряване на държавната помощ за родителите, които не могат да заченат по естествен път, каза Горанов.

Д-р Георги Стаменов, изтъкнат специалист в инвитро оплождането и Мария Янева, председател на фондация "Искам бебе", организацията - инициатор на създаването на държавен фонд за асистирана репродукция, благодариха пред журналисти на подкрепата на правителството.

Стаменов отбеляза, че са създадени условия фондът да заработи още по-бързо. Двойките, подали документи ще бъдат одобрявани в рамките на пет-шест месеца. България става сред трите държави в Европа, които обръщат най-сериозно внимание на ин витро процедурата, подчерта Стаменов.

Той каза още, че фондът за асистирана реродукция ще може да реимбурсира замразяване на яйцеклетки и ембриони на хората с онкологични заболявания. Онкологията напредна много и има възможност за излекуване на тези хора, които след заболяването губят репродуктивните си възможности, отбеляза специалистът.

 

Източник: nova.bg