Обмислят да увеличат еднократаната помощ при раждане на бебе в София. Предложението е внесено в Столичния общиснки съвет за обществено обсъждане. Ако бъде прието помощите ще скочат между 400 и 1 900 лева. Увеличението е обвързано с образованието на майката и таткото.

Вносителите на предложенито в СОС, предлагат за първо дете на хората със средно образование финансов стимул от 400 лв., за второ 700 лв., а за трето - 1 500 лв. При висшистите предлагат тези, които са със степен бакалавър да получават еднократната помощ за първо дете 450 лв., за второ - 800 лв., а за трето – 1 700 лв. Съответно за магистрите помощта да е 500 лв., 900 лв. и 1 900 лв. Всичко това би струвало на общината 8 200 000 лева годишно.

Според психолози обаче, предложението помощта да зависи от образованието на родителите, е спорно.

„Преобладаващи са мненията, че детските надбавки трябва да се получават от хора, които са с поне завършено средно образование или по-високо, но като цяло тази идея е оспорвана. Обвързването на детските надбавки с образователния статус на родителите се приема като дискриминация”, коментира Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека при БАН.

„Това в никакъв случай не е дискриминация, а обратното - това е причина хората от онези общества да започнат да се учат и да постигат резултати в живота си”, смята Венета Арабска.

Според икономиста Румен Гълъбинов е нужна промяна на държавно ниво, за да се стимулира раждането.

„От началото на тази година , 2020-та, на всяко новородено дете в Гърция ще се изплаща еднократна държавна помощ от 2 000 евро. Трябва да има една базова държавна политика в това отношение за стимулиране”, казва той.В момента държавата отпуска за първо дете 250 лв., за второ 600 лв., а за трето – 300 лв. Ако предложението за стимул от общината бъде прието, държавната помощ също ще остане.

Източник: nova.bg