Община Несебър дарява финансова помощ от 2000 лева на двойките, които имат новородено бебе.

От 7 години насам община Несебър отпуска еднократна парична премия в размер от 2000 лева за двойките имащи новородено бебе. Разбира се, за да се възползва дадено семейство от тази подкрепа има условия, които няма как да бъдат пренебрегнати. Те гласят следното: поне един от родителите на новороденото или осиновеното дете да е с постоянен адрес на територията на община Несебър не по-малко от 5 години назад във времето; новороденото или осиновеното дете също да е жител на територията на морската община.

Най-много бебета в община Несебър се раждат през 2014 година - 322 на брой. Тогава помощта отпусната от общината за пеленачетата е 644 хиляди лева. От началото на кампанията преди 7 години до ден днешен броят на новородените е изключително голям всяка година, по-малко от 250 деца не се раждат. Следователно поради тази причина градът печели наградата "Най-бързо растящ град" ("Бейби бум град"), както и приз за „Активна социално отговорна местна политика“. През изминалата 2017 година се раждат 293 деца, а сумата, която Несебър дарява е 586 хиляди лева.

Финансовата подкрепа от 2000 лева не се отделя само за двойките имащи дете, тя се дава и на тези борещи се да имат свое отроче. Инициативата помага на семейства с репродуктивни проблеми, като им отпуска сумата за ин витро процедура. Отново, за да бъде получена семействата трябва да имат постоянен адрес на територията на общината минимум три години, след което подават писмено заявление до кмета на общината, че имат нужда от тази помощ, но за да бъдат отпуснати тези средства двойките трябва да имат един неуспешен ин витро опит преди това и да нямат задължения към общината.

За периода от 2011 година до 2016 година общината отделя материални средства за ин витро процедурата на 32 двойки. През 2011 година двойките имащи желание да се подложат на тази манипулация са 5, за 2012 година са 2, 2013 година отново семействата са 2 на брой, за 2014 година желаещите са 7, 2015 година – 4, а за 2016 година са цели 12 двойки.

Източник: uspelite.bg