През последните години за нашата страна процентът на недоносените бебета се движи в границата около 10 - 11%. Близо е до средния в Европа, който е 10%. Има страни като Полша, Холандия и голяма част от скандинавските, където този процент е около 6%. Това коменира неонатологът от „Майчин дом“ проф. д-р Боряна Слънчева.

По думите ѝ причините да се раждат толкова недоносени деца са от различно естество - социални (нисък социален статус, стрес); недостатъчна медицинска грижа на бременната жена (ликвидирана система на женската консултация); различни заболявания, свързани с бременността като прееклампсия, тромбофилия, увеличената възраст на майката за раждането на първо дете, която е над 30-32 години, асистираната репродукция и раждането след многоплодна бременност.

„Най-честите усложнения, до които водят преждевременните раждания, са свързани с анатомичната и морфологична незрялост на всички органи и системи. Особено място заема незрелостта на дихателната система и най-вече белите дробове и това е заболяването хиалинно-мембранна болест и като късно и сериозно усложнение – бронхо-пулмоналната дисплазия. Второ място заема проблемът с развитие на централната нервна система, мозъчните кръвоизливи и перивентрикуларната левкомалация, които могат да доведат до хитроцефалия, детска церебрална парализа или някакво смушение в интелектуалното развитие на детето в по-късната възраст. Важна е патологията, свързана с очите - ретинопатията на недоносеното, което налага щателен скрининг на всяко недоносено дете от специалист детски очен лекар“, коментира проф.д-р Слънчева.

Според неонатоложката положителен ефект за намаляване на преждевременните раждания би могло да има подобрената здравна култура на младото семейство и по-добрата информираност при различни заболявания на бъдещата майка.

Източник: Радио „Фокус“