Жертви на модата – с всеки ден този израз добива все нови и нови измерения. Особено когато най-малките създания станат обект на вниманието на алчни стилисти и хипнотизирани от модни гурута родители.


Нов артикул на пазара се нарежда сред едни от най-безумните модни предложения за бебета (наред с бебешкия парфюм и слънчевите очила за кърмачета).

Сатенени обувки с токчета, предназначени за момичета… до 6-месечна възраст! Само за две седмици след навлизането им на европейския пазар от САЩ търговците са продали над 2000 чифта.  
Идеята е хрумнала на две американски дизайнерки – майки на дъщери и маниачки на тема обувки. Със сигурност двете жени са решили от люлката да закърмят момичетата си с любов… към обувките!

Миниатюрните аксесоари с токчета се предлагат в няколко разцветки. Сред най-търсените са моделите в черно, в крещящо розово, с тигрова или със зеброва окраска.
Ето как двете дами отговарят на упреците, че подобно модно хрумване граничи с абсурда: „Обувките са съвсем меки и безопасни за бебето. Има и ограничение във възрастта – те не са предназначени за стъпване и ходене, а просто за… смях. Не ги вземайте толкова насериозно…”
Зад обяснението, че новият дизайнерски продукт провокира чувството за хумор на родителите обаче се крие една разрастваща се тенденция. Все по-отрано малките момичета да се „подготвят” за бъдещето си на „мини мис модели”, а по-късно – на страстни поклонници на шопинга.
Без съмнение този процес се стимулира и от някои холивудски родители. Например гледката на 3-годишната Сури – дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс, на 4-сантиметрови токчета би притеснила всеки ортопед, но явно не и мама и татко Круз. Звездният й баща казва с усмивка: „Сури вече е пристрастена към обувките.”
Като истинска модна икона, малкото момиче вече се е сдобило и с Интернет блог на свое име. В него се показва всеки тоалет, с който то се появява в общественото пространство…