28 февруари 2014 г.

На 28 февруари 2014 г. за седми пореден път отбелязваме Международния ден на редките болести, който по традиция се провежда в последния ден на месец февруари.Редките и генетични заболявания засягат около 30 млн. американци. Това прави 1 на всеки 10 души. По целия свят хората с подобни проблеми са около 350 млн. души. Почти 30% от децата, страдащи от подобни заболявания, не доживяват 5-ия си рожден ден. Редките и генетични заболявания са повече от 7000, а учените откриват все повече, съобщават от пациентската организация Global Genes Project.


Според изчисленията днес в ЕС, страдащите от редки болести са между 6–8 процента от населението, което прави около 29 млн. души. Около 80% от редки болести са генетични, останалите са редки видове рак, автоимунни заболявания, вродени малформации, токсични и инфекциозни заболявания и други.

В България над 400 000 души страдат от редки болести, повечето от които са деца. Лечението за тях не е премахване на заболяването, а постоянната животоподдържаща терапия. За не малко от страдащите от редки заболявания съществена част от тази терапия са периодичните преливания на кръв или кръвни продукти.


Българската организация за доброволно кръводаряване за поредна година се присъединява към кампанията за отбелязване на Международния ден на редките болести – 28-ми февруари, която през 2013 г. ще премине под наслов - „Редки заболявания без граници”. От организацията апелират към всеки, чието здравословно състояние позволява, да стане кръводарител.