1 август 2014 г.

От 1 до 7 август 2014 година за 22-ри път ще бъде отбелязана "Световната седмица на кърменето" в повече от 175 страни по целия свят. Темата тази година е: „Кърменето – печеливша цел за цял живот!". Изборът на тема не е случаен. Преди 24 години правителствата на страните членки на ООН формулират и поставят т.нар. осем цели на хилядолетието за развитие, като крайния срок, в който ще се оцени тяхното изпълнение е 2015 г. Тези цели включват намаляване на глада и бедността, намаляване на детската смъртност, получаване на елементарно образование, равенство между половете, подобряване на майчиното здраве, борба с ХИВ/СПИН, малария и други болести, осигуряване на устойчиво развитие и глобално партньорство. Във всяка една от тези цели може да бъде отбелязана ролята на кърменето, но най-голямо е значението му в опазването на детското здраве, намаляване на детската смъртност и подобряване здравето на майките. Многобройни изследвания доказват, че липсата на естественото хранене увеличава риска бебето да развие стомашно-чревни и ушни инфекции, а в дългосрочен аспект увеличава риска от развитие на атопии, астма, диабет, затлъстяване и др. Майките, които не са кърмили са с повишен риск от развитие на остеопороза, рак на яйчниците и гърдата, и следродилна депресия.

МБАЛ „Надежда“ се присъединява към световната инициатива в подкрепа на кърменето с поредица събития, организирани от нашия сертифициран консултант по кърмене (IBCLC) маг. фарм. Марияна Енева. Всеки ден от 4 до 7 август, в часовете от 15 до 17 часа ще говорим за кърменето. На 4, 5 и 7 август ще се проведат безплатни индивидуални консултации (с предварително записване на телефон 02/4417970). На 6 август Световната седмица на кърменето ще бъде отбелязана и в Групата за подкрепа на кърменето, чиито срещи се провеждат два пъти месечно в болница „Надежда“ под ръководството на маг. фарм. Марияна Енева.


Същевременно в периода 1–7 август доброволческата организация за информация и подкрепа за кърмене „Ла Лече Лига България” ще отбележи за единадесети път Световната седмица на кърменето (ССК). Организацията ще осъществи няколко инициативи в столицата по повод ССК, сред които лекции и срещи, посветени на темата на ССК тази година: КЪРМЕНЕТО: Печеливша цел за цял живот!

Седмицата ще бъде открита символично с първата у нас онлайн изложба на кърмачески снимки, която включва любителски и професионални фотографии на ежедневни ситуации от живота на семействата с бебета и деца. Целта на изложбата е да насърчи общественото приемане и окуражаване на кърменето. Популяризирайки важността и нормалността на кърменето, Ла Лече Лига България се стреми да постигне широко разбиране и подкрепа за важната роля на кърменето за благоденствието на децата, майките и обществото като цяло. Изложбата може да бъде видяна след 01.08.2014 г. на адрес www.lllbg.org/izlozhba-karmene/.


Сред инициативите е и Ла Лече Лига Уебинар, част от онлайн училището за кърмене на ЛЛЛБГ по темата на ССК, който ще се проведе на 07.08. 2014 г. (четвъртък), от 19.00 и ще е достъпен на този линк: www.lllbg.org/webinar/. За да чества ССК през 2014, Ла Лече Лига ще публикува и първото по рода си онлайн списание с подбрани кърмачески истории на майки, които искат да предадат опита си и да окуражат други бъдещи и настоящи родители да постигат целите си в кърменето. Разнообразните истории показват различните лица на живота с бебето и целят да насърчат майките, които искат да кърмят.

В столицата Ла Лече Лига ще отбележи началото на ССК на 01.08.2014 г. , в парк Заимов, от 18 ч. в със среща за малки и големи, бъдещи, настоящи и бивши кърмачета и техните родители, посветена на темата на ССК тази година. Следват лекция на тема „Раждане и кърмене", която ще се проведе на 02.08. 2014 г. в 11:00 ч., в САБГ „Щерев“, Бебешко кафе на тема: Имате въпроси за кърменето? Задайте ги на Бебешкото кафе!“ (4 август, понеделник, 11:00 ч., Борисовата градина) и Ла Лече Лига среща на тема „Световна седмица на кърменето 2014: Кърменето: Печеливша цел за цял живот!" (7 август, четвъртък, 11:00 ч., пицария „Pizzarela” НДК).

Подробната програма на събитията в цялата страна може да бъде видяна на адрес: www.lllbg.org/programa-cck2014/