По повод 14 ноември – Световния ден на диабета и обявяването на ноември като месец на диабета Народното Събрание и депутатите отварят широко врати и сърца за „малките захарчета” и техните проблеми. На 12 ноември (петък) от 11.00 часа в кулоарите на Парламента, група деца от Националната Асоциация на Децата с Диабет заедно с Националния консултант по детска ендокринология доц. Коприварова ще измерват кръвната захар на депутатите от 41-то Народно Събрание. Събитието се осъществява под егидата на Комисията по здравеопазването.


Ден по-късно на 13. 11. 2010 г. (събота) от 16.30 ч. Българска Асоциация Диабет (БАД) и Марвена канят всички, които желаят пред осветения в синьо Народен театър „Иван Вазов” в столицата, където 100 доброволци със сини чадъри ще оформят син кръг. Синият кръг е символ на Световния ден на диабета. В навечерието

на 14 ноември всяка година съмишленици от цял свят се събират на публични места и образуват сини кръгове в отговор на диабетната пандемия. На 13 ноември едни от най-емблематичните паметници на културата и символи на градове и столици по целия свят ще бъдат осветени в синьо. През годините част от кампанията станаха - Емпайер стейт билдинг в Ню Йорк, Олимпийският стадион в Монреал - Канада, Ниагарският водопад, сградата на парламента в Гърция, мостът на Босфора в Истанбул, операта в Сидни, статуята на Исус Христос в Рио Де Жанейро, наклонената кула в Пиза и др.