Българската педиатрична асоциация настоява да се увеличат парите за детско здравеопазване със 100 милиона лева. Според социологическо проучване на асоциацията, само на месец родителите на деца до 6-годишна възраст харчат между 80 и 100 лева за здравни грижи. Предложението е част от тези средства да бъдат осигурени от държавата.

От Българската педиатрична асоциация искат в новия рамков договор с касата парите за детско здравеопазване да се увеличат.

„От 4 милиарда от Националната здравна каса, между 11 и 13% отиват за детско здравеопазване. Това са, да кажем, към 500 милиона лева. 30,08 Това, което се харчи, се изразходва в болниците, в доболничната помощ. Не може държавата да не може да отдели, да кажем, още 100 милиона за децата“, обясни Проф. Владимир Пилософ,  председател на Българската педиатрична асоциация.

От асоциациацията подкрепят искането си като дават за пример няколко частни случая. Първият е на Павлина Иванова от Русе, която е майка на две деца. Казва, че когато са били в детската градина, не минавало месец без да се разболеят.

„Когато вирусните инфекции станат по-сериозни, като отиват на бронхит или някакво друго заболяване, сумите са около 100-150 лева за двамата за всички необходими лекарства от усложненията при вирусите“, обяснява майката.

Другата история е на Теодора и Владимир Дандарови, чиито син е само на 2 месеца. Не е боледувал досега, но се налага да купуват капки и козметика за бебето.

И двете семейства смятат, че държавата трябва да отдели повече пари за здравето на децата, защото те боледуват много по-често и за тях са необходими 4 пъти повече средства за здравни услуги, отколкото за по-големите.

Педиатрите се надяват един ден и в България като в други държави лекарствата, предписани за домашно лечението, да са безплатни или поне частично финансирани от здравната каса.

Източник: БНТ