Д-р Илия Атанасов от МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица успя да помогне за успешното поемане на първи глътки въздух на новородено момиченце с ниско тегло. Малката Габриела се появила на бял свят на 31 август и тежала едва 2 кг. Обикновено при такива случаи пеленачетата биват изпращани в Отделението по неонатология в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, но този път от болницата направили изключение. Малката госпожица била поставена в кувьоза, който преди време лечебното заведение получи като дарение от писателката Десислава Николова.

„Отглеждането на толкова малко бебе е голямо предизвикателство за нашата болница. Направихме необходимото, за да се адаптира, да започне да се храни нормално и да наддава. За щастие, детето не разви никакви усложнения“, коментира д-р Атанасов. Медикът е педиатър, но преминал курсове по неонатология и бил преназначен от детско отделение на позиция неонатолог в родилното звено. Така в сектора опитали да компенсират нуждата от бебешки реаниматор.

По думите му за последните две години това е най-малкото бебе, проплакало в горнооряховската болница. Предизвикателство за специалистите било и самото раждане на детето. Майката – Петя Кукова от железничарския град, е с физически данни, които са огромно изпитание за акушер-гинеколозите. Тя е с височина 140 см и тегло под 40 кг. За нея това е трето дете. Момиченцето се появило на бял свят с помощта на д-р Михаил Милатович.

„Щастливи сме, че успяхме да задържим в норма жизнените показатели на пеленачето. Получаваме консултативна помощ по телефона от неонатолозите в старата столица. За нас е трудно да се справим с бебета, които имат проблеми в адаптацията, тъй като аз съм единственият педиатър в звеното, а в областната болница има много колеги, които осигуряват постоянно наблюдение”, допълни д-р Атанасов.

Медикът заяви, че когато Габриела достигне тегло от 2300 грама, ще бъде изписана от МБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Източник: borbabg.com, Галина Георгиева

Снимка: Галина Георгиева