Първото национално представително проучване, направено от Българското дружество по ендокринология, показва, че витамин D не достига при почти 76% от българите. В изследването са се включили 2032 души, както от големи, така и от малки градове и села в България. 
Оказва се, че, в сравнение с жителите на по-малките населени места, от недостиг на този витамин много повече страдат жителите на големите градове. Този резултат може би ясно илюстрира ефекта от културата на луминесцентното офисно ежедневие.


Витамин D се синтезира в кожата предимно чрез слънчевата светлина и в по-малка част се набавя чрез храната (съдържа се например в рибата). Според научни изследвания, освен с негативни последици за тялото (мускулна слабост, костни деформации и др.), дефицитът на витамин D се свързва и с повишено предразположение към депресия. „Слънчевият“ витамин укрепва костите и мускулатурата, защитава мозъчните клетки, влияе благотворно на сърцето и на кръвообращението, повишава имунитета.
Специалистите от Клиниката по тиреоидни, метаболитни и костни заболявания УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев” обаче предупреждават да не се приема витамин D под формата на препарат без лекарско предписание.