В навечерието на Световния ден на недоносените деца, отделението по неонатология на университетска болница „Дева Мария“ се сдоби с нови четири кувьоза. Техниката е от топ марката Dräger, а заедно с нея отделението получи и последно поколение апаратура за неинвазивна механична вентилация. Това е финалната инвестиция, която университетска болница „Дева Мария“ прави, за да подмени изцяло апаратурата за най-малките си пациенти в интензивния сектор.

„Със закупуването на новите четири кувьоза общата бройка на кувьозите ни стана 12 и можем да кажем, че напълно сме подменили оборудването в сектора. При 8 интензивни единици, които имаме стационирани на територията на интензивния ни сектор, наличната апаратура е напълно достатъчна да поеме всички бебетата, изискващи интензивно лечение и апаратна вентилация.“ доволна е от придобивката д-р Мария Търнева, началник на отделението по неонатология.

Средно на година в университетска болница „Дева Мария“ проплакват 1300 бебетата, като около 10% от тях преминават през интензивния сектор на отделението по неонатология. То продължава да бъде единственото с трето, най-високо ниво на компетентност в Бургас и с право да отглежда деца с тегло от 600 гр. В интензивния сектор за лечение на новородени се отглеждат недоносени деца с ниско и екстрено ниско  тегло, новородени с дихателни проблеми, изискващи апаратна вентилация, сърфактнат терапия, комплексно лечение на недоносени бебета с бронхо-пулмонална дисплазия. Благодарение на наличието на високоспециализирана апаратура и навременна диагностика и лечение, в последните пет години в отделението са били проследени 12 деца, родени с ретинопатия и спасени от ослепяване. Отделението си сътрудничи с най-добрите детски кардиолози, детски офталмолози и детски хирурзи за уточняване на критични кардиопатии, ретинопатия на недоносеното и аномалии, изискващи спешна хирургична интервенция. На разположение на неонатолозите е и специализирана линейка, с която децата с уточнена патология, изискваща оперативно лечение- кардиопатии, ретинопатии и аномалии на дихателната и храносмилателна система- се привеждат за оперативно лечение в Националния център по сърдечно- съдова хирургия и УМБАЛ „Свети Георги“, очна клиника и детска хирургия.

Източник и снимка на апаратура: devamaria.com