Около 50–90% от жените изпитват стръвен апетит към някои храни през бременността. Британската клинична психоложка д-р Алексис Конасън публикува в специализирано списание по психология възгледите си за необичайните хранителни желания по време на бременността. Тя анализира причините за тези специфични особености.

Според нея обществото толерира консумирането от бременни на храни, които в други случаи биха били ограничавани. Извън бременността жените се стремят да намаляват приемането на висококалорични храни, като с това се опитват да се доближат до представите си за красота.

Според д-р Конасън колкото повече бременните се стремят да намаляват мазните, сладките и въглехидратните храни, толкова повече неудържимият им глад към тях се увеличава. По този начин често се стига до приемане на големи количества храна и до прехранване.

Жени, които са страдали от разстройства на храненето, по-често са склонни към прекомерно увеличаване на теглото през бременността. Д-р Конасън препоръчва през този най-чувствителен период от живота си жените да се вслушват повече в сигналите на тялото си и да се хранят с това, към което имат апетит, независимо дали той е необясним за околните.

Прекалените изисквания към теглото на бременните често са в състояние да увредят здравето им, ако се превърнат в догма. Затова не се отнасяйте твърде критично към необяснимите желания на тялото си през бременността. Спокойно хапнете от любимата си туршийка, без да се чувствате гузни…