По данни на Фондация „Искам бебе“ от 23 центъра за репродуктивно здраве в България  едва 4 предлагат психологическа подкрепа на своите пациенти. Нуждата и ползите от консултациите с психолог обаче са доказани отдавна. Затова преди около 3 години Фондация „Искам бебе“ поставя началото на Програма за социална и психологическа адаптация на двойки с репродуктивни проблеми с подкрепата на Nivea Baby.

Според проучвания 66% от жените с репродуктивни проблеми страдат от депресия, мнозинството от тях имат високо ниво на тревожност. Често тези двойки се чувстват неразбрани не само от обществото, но и от най-близкото си обкръжение. „Понякога имам усещането, че може да ме разбере единствено човек, който е в моето положение. Майка ми, която има три деца и е преминала през много трудности, за да ги отгледа, наскоро ми каза: „Нали имаш чудесен мъж до себе си, можеш и без дете.“ Затова понякога са нужни както  професионалната подкрепа на психолог, така и споделянето с хора, които имат сходен на твоя опит“, отбелязва Вера Вулджева – координатор на проекта в Пловдив.Инициативата на „Искам бебе“, която е напълно безплатна за двойките, отчита забележителни резултати за 3-годишната си работа в 13 български града. Екипът от психолози под супервизията на психиатъра д-р Маргарита Станкова предоставя ежемесечна психологическа помощ на жени с репродуктивен проблем. Засега единствено групата за емоционална подкрепа в Пловдив може да се похвали, че в срещите се включват не само жените, но и мъжете в двойката (които по-трудно излизат от анонимност и по-рядко се осмеляват да споделят по деликатната тема). Терапевтите акцентират върху особено добрия ефект на груповата работа – на ежеседмичните срещи двойките взаимно си дават кураж по пътя към така мечтаното бебе.

Фондацията, с помощта на Nivea Baby, представя и книгата  “Срещите със себе си“. В нея

психолозите, участващи в програмата, споделят своя опит в работата си с двойките с репродуктивни проблеми.

От 2010 г. до днес от всеки продаден продукт Nivea Baby  се отделят 5 стотинки за подпомагане на Програмата за психологическа подкрепа.