Емилия Казълова е акушерка с над над 37 години опит, като последните 28 години са в родилната зала. С нея си говорим за първите грижи за бебето вкъщи.

Вече сме си вкъщи с бебето. Какво да очакваме? Бихте ли дали съвети и препоръки на майките.

Когато се приберете с бебето вкъщи, всички основни грижи за него като смяната на пелените, тоалет, къпане, стават отговорност на родителите. Храненето и смяната на пелените са дейностите, които се повтарят най-често през деня и почти винаги вървят ръка за ръка.

Здравото новородено бебе има 3-6 изхождания и 7-8 мокри пелени за 24 часа. Това е знак, че бебето се храни добре. Хубаво е пелената да се сменя преди хранене, защото най-често след това бебето заспива, чувства се добре и може спокойно да го оставите да почива. Има бебета обаче, които често „пълнят” пелените по време на кърменето. Тогава по-разумно е пелената да се смени след нахранването, за да не се налага да правите две смени. Добре е да се изчака бебето да се оригне и внимателно, без много движения да направим смяната, защото често след нахранване при повече движения те „връщат“ от поетата кърма.

Какво е важно да знаем за хигиената на седалищната област?

За хигиената на дупето се препоръчва на майките, ако бебето се е наакало, да му се измие седалището с вода и шампоан или щадящ кожата сапун. Но, ако при смяната на пелената тя е само мокра, може да използвате и мокри кърпички. За да бъде защитена кожата на дупето и гениталиите, необходимо е да се използват защитни кремове против подсичане при всяка смяна на пелената. Бих препоръчала Sudocrem, който от доста години в България е помощник на майката в грижата за кожата на бебето и е с доказана ефективност. Кремът е изключително икономичен и се нанася на тънък слой в областта на срамната кост, гениталиите и цялата седалищна област.

32474 Sudocrem 600x600

Как да изберем най-подходящите пелени за бебето?

Изборът на еднократни или многократни пелени  често е воден от препоръки на приятели, които са имали скоро бебе, от реклами или от цената  на пелените. Препоръката е при закупуването да се съобразите с теглото на бебето. Ако то е над 3 кг е препоръчително да се закупи № 2 /от 3-6 кг/. Първите месеци бебета наддават много интензивно на тегло и бързо ги израстват. Ако независимо от това, че сте поставили пелената правилно и тя пропуска, може би е време да се премине на следващия номер.

Ако все пак бебето получи подсичане?

Ако бебето се подсече, добре е майките да си отговорят на няколко въпроса: Дали не е използвала само мокри кърпички за тоалета на бебето; да смени марката на крема против подсичане; да се смени марката еднократни пелени. Ако тези мерки не помогнат, добре е да се направи консултация с педиатър, за да се отхвърлят съмненията за някаква инфекция на кожата. От опит мога да кажа, че ако се използва крем против подсичане при всяка смяна на пелената, значително се намалява рискът от появата на подсичане.    

Гледайте видеото с Емилия Казълова тук: