Недостиг на въздух
Преди „взимахте“ стълбите на един дъх, а сега се задъхвате още в началото, може би, защото сте бременна и нарастващият плод се нуждае от повече кислород, оставяйки по-малко на вас. За съжаление това може да продължи по време на цялата бременност, особено като бебето започне интензивно да расте и да оказва натиск върху белите дробове и диафрагмата.

Болки в Гърдите

Поставянето на вашия сутиен тази сутрин беше изтезание?! Гърдите ви са станали много чувствителни, забелява се потъмняване на ареолите и дори по-ясно изразени вени по гърдите си - това може да бъде първият знак, че сте бременна. Снабдете се с по-комфротно бельо, което да ви успокоява.

Умора

Вие дори не успяхте да прочетет и една страница от книгата си снощи, преди да заспите. Ако изведнъж се чувствате изчерпани, може да е заради нарастващите хормони в тялото ви. За много бременни жени, умората продължава през първия триместър, но след това енергията се завръща.

Гадене

Повечето бременни жени започват да получават гадене, най- осезаено започва да се усеща около 6 г.с. Най-характерно е сутрешното гадене, но много жени не могат да се отърват от него и през цялото денонощие. Това най-вероятно ще се разсее като влезете през втория триместър. В същото време опитайте да приемате храни, които действат успокоително на стомаха.

Често уриниране

Ако изведнъж посещенията ви в тоалетната рязко се покачат и започнете да ставате дори и през нощта, то причината може да е конкретна. По време на бременността тялото ви произвежда допълнително течности и пикочния мехур работи извънредно, затова има нужда и от по-често освобождаване.

Главоболие

Още ранни признаци на бременност включват болки в главата, в резултат на промени в хормоните. Не пийте прибързано болкоуспокояващи, ами си направете тест за бременност.

Болки в гърба

Усещате ли леки болки в долната част на гърба? Много жени през цялата бременност имат такива, защото теглото се повишата и се измества центъра на тежестта.

Спазми

Чудите се дали това е предменструален синдрум или нещо друго? Може матката ви да се подготвя за бебето, което ще расте в нея и да усещате леки спазми.

Глад или отказ на храна

Чувстате се гладни, а в същото време отказвате любимите си храни и напитки. Дояждат ли се различни храни, странни, неприсъщи за вашия вкус- може би стомахът ви подсеща за нещо ново.

Запек и подуване на корема

Ако не можете да закопчаете дънките, които миналата седмица ви стояха чудесно и сте леко подпухнали, причината може да е в допълнителния прогестерон поради бременност, което забавя храносмилателната система.

Промени в настроението

Избухвате заради неспособността на мъжа ви да сложи чорапи си в коша за пране. Рязко сменяте настроение и хормоните направо „бушуват“. Причината може да е ясна – бременност и тялото ви сега се адаптира към новите хормони.

Повишена базална температура

Ако активно се опитвате да забременеете и си правите тестове кога сте в овулация и установите, че базалната ви температура е повишена, то е защото вече сте бременна.

Изострено обоняние

Усещате парфюма на съседката, който ви се струва ужасен. В офиса някой яде кюфтета и вие излизате... Прекалено изостреното обоняние, също е присъщо на бременните.

Виене на свят или припадък

Ниската кръвна захар и кръвно налягане могат да доведат до по-замаяни моменти през деня. Уверете се, че ядете достатъчно и че сте добре хидратирана.

Ранен цикъл

Идва ви месечния цикъл няколко дни по-рано и той е съвсем за кратко, всъщност това може да не е цикълът ви, а когато оплодената яйцеклетка се прикрепя към стената на матката понякога предизвиква малко кръвопролития.

Предменструални симптоми

Много от ранните признаци на бременност също са симптоми на ПМС. Как да усетим разликата? Най-показателно е при дамите, който имат редовен цикъл на съответната дата, ако закъснее с няколко дни, помислете дали някои от останалите 15 ранни признаци на бременност не са ви сполетяли. Ако ли не сте от „най-редовните“, изчакайте и за по-сигурно посетете вашия гинеколог.
Положителен тест за бременност- повод за щастие, сълзи от радост, но понякога се случва първия ви тест да е отрицателен, а вие всъщнсот да сте бременна, това е така, защото е прекалено рано. Изчакайте и опитайте отново след няколко дни!
 
Източник: Parenting.com