В болницата, в която на бял свят идва това мило бебе, си има правило, че то не може да се роди под вода, въпреки, че майка му може да остане във ваната по време на родилните болки. Към тази дама обаче са проявили особени симпатии – внимателно я изправили над водата (вместо да я преместят в родилната зала), за да може детето да бъде на повърхността щом се роди, след което майката отново седнала във ваната и прегърнала своята рожба.
 
И макар, че не ви споделяме снимка, която олицетворява раждане във вода (в пълния смисъл на думата), не можем да не ви попитаме следното: Мислите ли, че раждането във вода е нов аспект на съвременното раждане?
 
В края на 70-те години движението за раждане във вода в Русия придобило масов характер. Ако имали възможност, двойките, очакващи появата на бебето си, избирали тази опция. Днес в България се случва, но рядко.
 
Причината е, че сме традиционалисти, нямаме доверие на нещо, което не познаваме в детайли или смятаме, че поемаме огромен риск? Може би е твърде "модерно"  и не подхожда на нашата страна? Мненията са различни: приповдигнати, категорични, остри, а понякога и доста позитивни.
 

Вие лично бихте ли родили във вода и защо? Знаем, че това има много предимства – за бебето и за майката. Разбира се, че има и противопоказания. Преди да вземем решение, е добре да се информираме подробно за всички варианти, но не да се отричаме категорично – поради незнание.

Photo ©2015 Patti Ramos Photography