Процентното съотношение на ражданията със секцио и на нормалните раждания в България се изравни, сочат последни данни. Така страната ни се нарежда на челните места в Европа. Основна причина жените да предпочитат операцията е страхът от болката. Със съвременните методи на обезболяване обаче, този страх е абсолютно неоснователен, обясни на дискусия с бъдещи родители акушерка Динка Негалова от АГ болница „Селена“.  

Нормалното раждане е естествен процес. Той е най-доброто и за бебето, и за майката. Възстановяването от естествено раждане и възможноста да се поемат грижите за новороденото, се случва за до 2 часа след нормално раждане. Реанимационният период след секцио е 24 часа.  Разбира се, има медицински обстоятелства, които налагат операция, но решението за нея трябва да вземе лекарят, а не бъдещата майка, обясни акушерка Негалова.

Българките не са достатъчно добре информирани и по отношение на храненето на новороденото. Много са митовете според акушерка номер едно у нас за 2014-та година за кърменето на бебето. Липсата на кърма и лошите й качества са едни от основните. Според Негалова, кърмата се образува от спокойствие и близък контакт между майката и детето. За правилните техники и съвети, жените могат да използват услугите на консултант по кърмене, с който разполага АГ болница „Селена“.