Родители се организират в национален мащаб за протест за по-голяма държавна помощ за отглеждане на деца.

Национален протест на родители за детските надбавки се проведе в 20 града на страната, сред които София, Пловдив, Пазарджик, Варна, Бургас, Сопот и др., предаде БНР.Съмишлениците се организират във фейсбук от няколко дни. Началото на протеста е било днес, от 11:00 ч., пред сградите на общините. В София протестът се е състоял пред парламента.

Исканията на родителите са да се увеличат детските надбавки и те да се получават за всяко дете, без значение от размера на дохода в семейството.

Освен това родителите настояват за по-лесен достъп до детските градини, защита пред работодателите за гъвкаво работно време и адекватно детско здравеопазване.

Исканията бяха вече внесени в отворено писмо до Министерския съвет, Народното събрание, Министерството на труда и социалната политика, президента и всички парламентарни групи, казват организаторите.

Настояваме за активна демографска политика в България – скоро няма да има кой да живее в България, не е въпросът само за пари, става въпрос за политики”, каза една от протестиращите в София майки. Тя отбеляза, че всяка година се внасят искания, но нищо не се променя.

Първо искане е увеличаване на детските добавки до санитарния минимум от 60 лева и получаването им от всички деца, без обвързването им с доходен критерий, образование или поредност на раждане в семейството.

Майките настояват да се намали периодът, въз основа на който се изчислява обезщетението при бременност и раждане на 18 месеца, въведен през 2014-та година.


Има искания за осигуряване места за всички деца в общински и ведомствени детски ясли и градини, задължаване на общинските власти да изплащат временно компенсации на всички родители, чиито деца над 2- годишна възраст, въпреки подадено заявление, не могат да бъдат приети в общински детски ясли и градини.

В исканията на протеста са включени и финансиране осигуряването на безопасни условия за пребиваване на децата в детски градини и училища, като например подновяване настилките на спортните игрища в училищата с безопасни такива.

Друго искане е да се обвързва минималната работна заплата с размера на обезщетението, което получават майките в периода между първата и втората година на детето.

„Ако трябва, времето, през което се получава обезщетение, да се съкрати, но заплащането трябва да бъде достойно”, коментира организаторът на протеста на родителите в Пловдив Димитър Кънев.

Сред исканията е и бюджетът да поеме цялостния пакет от необходими рехабилитационни грижи при недоносените деца до навършване на 3-годишна възраст.

Преди дни депутатите окончателно решиха детските за първо дете да бъдат 37 лв. – с 2 лв. повече от досега.

Източник: Dir.bg