Според ново проучване, проведено във Великобритания сред повече от 1000 родители на деца на възраст 4-10 години, в учебните заведения не е осигурен достатъчен достъп на децата до безплатна и прясна питейна вода по всяко време. Този факт е силно обезпокоителен, защото, както знаем, хидратацията през целия ден е от изключително значение за здравето и правилното функциониране на човешкия организъм. Цели 80% от британските родители са заявили, че биха искали децата им да пият повече вода, тъй като тя не съдържа захар, калории, консерванти или добавки и най-важното – хидратира организма. Те споделят, че децата им са жадни, когато се приберат от училище, а почти половината от тях разказват, че редовно забелязват и други признаци на обезводняване като умора и раздразнителност.


Какво е необходимото количество вода, което децата трябва да приемат дневно, е доста относително и зависи от много фактори, сред които възраст, пол, време и ниво на физическа активност... Британската психоложка д-р Каролин Едмъндс обаче е категорична, че децата, които пият повече вода, са по-концентрирани по време на учебните занятия и се справят по-добре с поставените задачи.

 


 

Ако и вие сте поддръжници на идеята, че пиенето на повече вода е добра и полезна практика, предлагаме ви пет простички съвета как да насърчите децата си:

 

1. Децата често копират поведението и навиците на родителите си, така че се опитайте, когато сте със своето хлапе, самите вие да пиете повече вода и да му бъдете за пример.


2. Винаги предлагайте вода по време на хранене вместо сокове или други подсладени напитки.
3. Когато изпращате детето на градина или училище задължително към кутията за обяд или в раницата слагайте и по едно шише вода.
4. Научете детето да започва деня си не само със здравословна закуска, но и с чаша вода – тя не съдържа захар, калории, консерванти и добавки.
5. Винаги, когато видите детето си да пие вода, го хвалете и не пропускайте да споменете какви са ползите от пиенето на вода.