На връх Деня на детето десетки родители излязоха с децата си на протест пред сградата на Столичната община на ул. "Московска" срещу липсата на места в детските градини и яслите в София. С голям собственоръчно написан плакат "Равен достъп до алтернативно образование за неприетите деца" те настояха местната власт да осигури място за всяко дете, а докато това се случи, да подпомага семействата, за чиито деца няма място.

Организаторите на протеста припомниха, че след първото класиране тази година над 7900 деца са останали без места в общинските детски градини и ясли. По техни данни т.г. няма места за 42% от кандидатстващите. Затова настояват за "ударно строителство" на детски градини при ясен график, равен достъп до образование на всички деца и анализ на ситуацията в столицата за 10 години назад.

„Този протест е граждански. Не искаме ничия оставка и не принадлежим към никоя политическа партия. Искаме за децата ни да има места в ясли и градини. За съжаление, тези места в последните над 10 години, не се откриват. Все един или сходен брой деца остават извън градините“, коментира Айра Антонова, цитирана от БГНЕС, която е майка на дете на 1 годинка, което не е прието в ясла. По думите й първото им искане е държавата да подпомогне родителите на неприетите деца. "Искаме ваучери за неприетите деца, които да могат да бъдат ползвани в алтернативни заведения, без да бъдат уточнявани какви. Ваучери и строителство - това са исканията ни. Искаме и среща с премиера Бойко Борисов и със столичния кмет Йорданка Фандъкова, тъй като този проблем продължава десетилетия и ние не виждаме никаква опция, дори за внуците ни, да има място в ясла“, заяви Антонова.

Източник: segabg.com