Седем бебета – 5 момчета и 2 момичета, заченати ин витро, се родиха за по-малко от 2 години, след старта на донорската програма на Столична община за подпомагане на жени с репродуктивни проблеми. Тя  е  създадена съвместно с организациите "Майки за донорството" и "Искам бебе" и стартира през втората половина на 2015 г.  Първото бебе – Самуил, се появи на 24 октомври 2016 г., а седмото – Константин проплака за пръв път преди дни – на 21 август.

Столична община отпуска средства за ин витро процедури с донорски яйцеклетки, за които не е предвидено финансиране от Центъра за асистирана репродукция към здравното министерство. По общинската програма могат да кандидатстват жени до 50-годишна възраст, докато по линия на МЗ пределната възраст е 43 г. 

За трета поредна година в бюджета на Столична община са предвидени 70 000 лв. за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. Желаещи има, но жените, решили да дарят свои яйцеклетки са малко, признават здравните специалисти. Условието за донорите е да са на възраст до 35 г. и да имат поне едно родено дете.    

След като специализираната комисия към Столична община одобри кандидатстващите по програмата семейства, срокът за извършване на ин витро процедурите е 1 година. Програмата на СО финансира както самата ин витро процедура, така и съпътстващите интервенции.

Процедурите по донорската програма се извършват в 10 софийски здравни заведения, които имат сключени договори със СО, между които е и общинската Първа АГ болница "Св. София" /бившата "Тина Киркова"/.

От края на 2015 г. насам по програмата са кандидатствали 54 двойки, от които са одобрени 48. Документите на нови 10 семейства - кандидати предстои да бъдат разгледани от специализирана комисия към Столична община в следващите седмици.

Повече информация за програмата: https://www.sofia.bg/web/guest/programms-invitro

Източник: sofia.bg