Според данните на Националния център по заразни и паразитни болести тази година има с 32 по-малко регистрирани случаи на лаймска болест, в сравнение със същия период на 2016 г.

Силно завишен интерес към изследванията на кърлежи отбелязват от Националния център по заразни и паразитни болести. “Между 65 и 127 души всеки ден търсят помощ за определяне на наличието на борелия в кърлежи, която предизвиква лаймска болест”, заяви пред “Труд” директорът на института проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му най-правилното поведение при ухапване от кърлеж е той да се свали внимателно от кожата и да се огледа дали хоботчето му не е скъсано – ако е така, то трябва да се извади. След това мястото на ухапване трябва да се дезинфекцира много добре и ако паразитът е от градинка, парк или междублоково пространство, е необходимо в най-кратък срок еднократно да се приеме антибиотик.

“Това елиминира над 90% вероятността да се развие някоя бактериална инфекция, пренасяна от кърлежи”, допълни проф. Кантарджиев.

Данните от центъра по заразни болести сочат, че от началото на годината в страната са регистрирани 54 случая на лаймска болест, а за същия период през миналата година те са били 86. (trud.bg)

Тъй като сезонът на кърлежите продължава до ноември, добре е да се спазват някои препоръки

  • След разходка сред природата децата да се преглеждат основно, особено окосмените

              части на тялото.

  • Ако кърлежът се е впил в кожата, да се отстрани бавно и без натиск с остра пинсета. Ако в кожата се задържи остатък от кърлежа, най-добре е да се потърси лекарска помощ.
  • Да се дезинфектира мястото на ухапването.
  • Да се наблюдава мястото, откъдето е изваден кърлежът. Ако то се зачерви или детето се оплаква от главоболие и симптоми на грип, да се потърси помощ от педиатър.