Това е история за надеждата, за вярата, за волята, за истинската сила.

Дженк е само на няколко дни, но вече поставя рекорди и вдъхновява всички около него с желанието си за живот. Когато се появява на бял свят, на 16 юли 2019 година, той тежи само 500 грама, но в себе си носи сила и воля на истински мъж. Дженк е най-малкото родено бебе в най-голямата специализирана АГ болница в Южна България – „Селена“.

Майката на Дженк е бременна едва 25 седмици, екип на болницата прави секцио по спешност, тъй като усложненията застрашават живота и на майката, и на бебето, и на бял свят се появява шепата живот. От отделението по неонатология на „Селена“ съсредоточават всички усилия в помощ за борбата, която предстои на Дженк. След половин месец, прекаран в интензивен сектор, ежедневни терапии, няколко кръвопреливания и непрестанна грижа, най-малкият герой, до когото сме се докосвали някога, продължава да се бори за живота си. Но когато волята ти за живот е голяма, когато усещаш непрестанната подкрепа и грижа на тези до теб, а любовта на най-близките ти хора е безгранична, няма невъзможни неща. 

На „медицински“ език Дженк е IV степен недоносено дете. Така се наричат децата, родени преждевременно с тегло под 1000 грама. Но макар да е най-малък, той проявява воля на голям. И се бори! С него – и целият  екип!

В момента 2 от всички 12 дечица, отглеждани и лекувани в интензивното неонатологично отделение, са в тази категория. Броят на малките пациенти, борещи се за живота си, в болница се увеличава в последните години, вследствие на различни фактори. Сред тях е фактът, че в АГ „Селена“ се приемат жени с тежка патология, както и че неонатологичното отделение е едно от най-модерните в страната и осигурява възможност за максимално преодоляване на рискове. Но главните причини за това са – стремежа на екипа да предложи най-добрата и всеобхватна грижа в ежедневната битка за живот, във вярата, че животът е борба, а най-малките се оказват най-големите герои, в непреклонното желание да им вдъхнат живот.

Съвременната и високотехнологична апаратура дава осигуреността, която позволява на екипа от професионалисти да се борят за всяка една от тези шепички живот. Но любовта на всички е невидимата енергия, която дарява най-голямата сила... 

Да се помолим за нашите прекрасни шепички живот.