Сингапур ще предложи еднократна помощ на бъдещи родители по време на пандемията от коронавирус, съобщава CNN.

Получихме информация, че COVID-19 е принудил някои семейства да отложат родителските си планове". Това е напълно разбираемо, особено когато хората изпитват несигурност относно бъдещите си доходи…", коментира вицепремиерът Хенг Суи Кийт пред депутатите в понеделник.

Въпреки че страната се справи изключително задоволително с пандемията (с помощта на иновативни подходи и строги мерки), икономиката е изпаднала в дълбока рецесия. БВП се свил с 12,6% през второто тримесечие в сравнение със същия период на предходната година. Това е най-големият спад, регистриран някога там, според икономисти.

Процентът на раждаемост сега е едва 1,14 раждания на жена, според националния статистически орган. Това го поставя на нивото на Хонконг, според Световната банка. По-лоши резултати бележат само Южна Корея и американската територия на Пуерто Рико.

За да може дадена страна да се засели естествено, жените трябва да имат средно 2,1 бебета. Повечето развити страни обаче вече са под това ниво.

Намаляването на дела на двойките и по-малкото значение на традиционните полови роли доведоха до спад на равнището на раждаемостта в световен мащаб. Сингапур се бори да обърне тенденцията от 80-те години насам, като публични кампании насърчават раждането с множество финансови и данъчни стимули, които не успяват да спрат спада му.

Подобно на много развити страни, ключовите предизвикателства пред населението на Сингапур са ниската раждаемост и застаряващото население“, пише правителството в доклад от 2011 г.

Целта на управляващите е да подпомогне устойчивостта  на населението, което от своя страна ще подкрепя икономическия растеж, както и да запазят динамиката и качеството на живот в Сингапур.

Снимка: CNN