Инициатори на поредицата са основателите на Фондация Smarty Kids, Иван Станчев и Георги Балабанов. Те предвиждат няколко семинара, в които да бъде осъществен диалог с децата с цел изграждане на технологична грамотност и култура при използване на съвременните технологии и социални мрежи. Ще бъде обърнато внимание и на погрешното отношение към технологиите, което прави от децата зависими консуматори вместо творци на дигитално съдържание и продукти. Срещите са предвидени за 6, 10 и 11 февруари в Пловдив.

“Целият живот на нашите деца ще премине под влиянието на интернет и новите технологии. Колкото по-рано детето се научи отговорно и безопасно да използва интернет и да познава възможностите, които предоставят новите технологии, толкова по-успешно ще може да участва в обществото на 21-век.”, споделя Иван Станчев, основател и преподавател в Smarty Kids”.

Въпреки възрастовите ограничения, много деца създават свои профили в социалните мрежи още преди да са навършили 13 години, а според годишния доклад на УНИЦЕФ "Състояние на децата по света през 2017 г.: Децата в дигиталния свят", 93% от българските деца ползват интернет всеки ден, като 87% от тях използват и социалните мрежи. Според посочения доклад 1/3 от българските деца са общували онлайн с човек, когото не са срещали на живо, а 1/5 от тези деца са се срещали с непознат, в резултат на онлайн комуникация.

Според Георги Балабанов, основател и преподавател в екипа на Smarty Kids,  изграждането на култура на технологична грамотност трябва да започне още от началното училище. Разбирането на технологиите и умението да се борави с тях безопасно, са също толкова важни, както четенето и писането.

Фондация Smarty Kids обединява професионалисти от различни области, които  споделят време и опит с децата. Вече втора година учителите в нея успешно обучават ученици по програмиране в гр. Пловдив, a целта е да се създаде общност от деца, родители и професионалисти, изградена на принципите на взаимопомощ и доверие. Като ключови компетенции за развитие на децата от фондацията са откроили придобиването на знания и умения по програмиране, финансова грамотност и предприемачество.

Събитията по безопасност в интернет и отношение към новите технологии са подходящи за деца във възраст 9-12 години. Те ще се проведат в сградата на Търговски център  Grand, етаж 4 (моля, използвайте не централния вход, а този отдясно до клона на FI Bank).

На 6-ти февруари от 18 часа ;

На 10-ти февруари от 13 часа;

На 11-ти февруари от 11 часа.

 

За повече информация: smartykids.bg