Днес – 17 септември, православната църква почита паметта на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов. На днешния ден се обръщаме към най-съкровените християнски добродетели – вярата, надеждата, любовта и мъдростта.
Легендата разказва, че през втората половина на І в. в Рим живяла благочестивата София. Нейното име означава мъдрост. Трите ѝ дъщери носели имената Вяра, Надежда и Любов (Вяра на 12 години, Надежда — на 10 и Любов — на 9 години). Тя ги възпитавала в любов към християнската вяра съвсем открито. Наместникът на Антиох донесъл за това на император Адриан (117–138), който заповядал да ги заведат веднага при императора.


Когато се явили пред него, всички присъстващи се изумили от спокойствието им. Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но младите момичета  останали непреклонни, тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко, а майка им била принудена да гледа нечовешките изтезания и страданията на децата си. Въпреки всичко тя проявила изключителна воля и сила на духа и станала свидетел на смъртта на трите си дъщери в името на християнската вяра. Императорът разрешил на София да прибере телата на дъщерите си и да ги погребе.
Три дни след кончината на децата умира и майка им, която също била погребана при тях. Църквата почита и света София като мъченица, заради жестоката мъка, която е изпитала при смъртта на дъщерите си. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.

На днешния празник именниците посрещат гости, като в много къщи на този ден се месят пресни питки и се раздават с грозде или с други плодове за здраве, щастие и любов. Пеят се песни и се играят хора.
Празникът се почита от имениците – Вяра, Верка, Надежда, Надя, Любов, Люба, Любен, Любомир, Любомира, Любомил, София, Софка.

На този ден и столицата на България – София, чества своя празник.