След 18-дневно лечение от Второ педиатрично отделение на МБАЛ-Пазарджик беше изписано тримесечно бебе от село Драгиново, прието в изключително тежко общо състояние, след като в продължение на 5 дни е било с температура, кашлица, затруднено дишане и диария. Момченцето е родено с тегло 2500гр, а на три месеца се оказва, че тежи само 3090 г. 


При постъпването му в болницата то е дехидратирано, със сепсис, пневмония, изявен диариен синдром, ентерална токсикоза и атрофия. Детето е настанено в Интензивния сектор на детското отделение, където за него се полагат денонощни грижи. Лекувано е с многократно вливане на лекарства и с преливане на кръвна плазма.


„Кърмачето постъпи при нас в критично състояние и с реален риск за живота му. Опасявахме се, че няма да оцелее, но благодарение на приложеното лечение и грижите на целия екип на отделението успяхме да преодолеем кризисната ситуация и момченцето постепенно започна да се подобрява и да се храни и наддава.“, обясни началникът на Второ педиатрично отделение д-р Валентин Данчев. Детето вече е здраво и е изписано с тегло от 3620гр. За случая е уведомен отдел „Закрила на детето“. Момченцето е върнато на родителите си. То е деветото дете в семейството и ще бъде под наблюдение на социалните служби.

Източник: marica.bg