Двама фелдшери и санитарка в Генерал Тошево спасиха преждевременно родено бебе с тегло от едва 850 грама, както и неговата майка. Преди дни бременната жена от село Снягово пристига със силни болки в скромната медицинска служба в Генерал Тошево.

След като момиченцето се ражда в шестия месец, фелдшерите прекъсват пъпната връв и започват да го обдишват, макар да не разполагат с апаратура за подобни екстремни ситуации.

„Детето ми лежеше на лявата длан. Първо аспирирам, подавам кислород, аспирирам, подавам кислород. Ноздрите бяха просто толкова малки, колкото пълнител на химикал. След многократни действия детето изплака и започна да порозовява”, разказа фелдшерът Димитър Алексиев.

Такива случаи са тежки дори и за най-големите родилни отделения у нас. Фелдшерът с 31-годишен стаж обаче не се чувства като герой. „Това е екипност да работиш, морално съм удовлетворен”, допълни той.

За бебето полагат грижи специалистите в болницата във Варна. От семейството не пожелаха да говорят, тъй като все още са притеснени за състоянието на новороденото.

Източник: btvnovinite.bg