Откриването на кабинета е част от информационна кампания на Надежда „ЕндоМарт. Защото е важно!“ за ендометриозата – заболяване, което засяга всяка десета жена по света.

На  7 март 2019 г. в МБАЛ „Надежда“ се открива специализиран кабинет по ендометриоза, в който момичета и жени със симптоми на заболяването ще могат да бъдат консултирани от водещи специалисти с богат опит в областта, начело с д-р Георги Стаменов.

Направленията, в които ще работи кабинетът, са обвързани с най-честите проявления на заболяването като  болков синдром, проблемно забременяване, яйчникова ендометриоза (образуването на „шоколодави“ кисти в яйчниците), както и случаите на т.нар. дълбока ендометриоза, (когато ендометриозните огнища са се разпространили дълбоко по коремните органи, причинявайки сраствания и хронично възпаление.)

Кабинетът ще бъде полезен и на всяка жена, която си задава въпроса: „Имам ли ендометриоза или не?“.  Даден навреме, отговорът на този въпрос  може да предотврати редица тежки усложнения и проблеми в бъдеще.

Записване на час се осъществява на Регистратурата на МБАЛ „Надежда“, както и на тел. 02 441 79 70, 0882 193 970.

За Ендометриозата

Ендометриозата е гинекологично заболяване, което засяга 10-15% от жените в репродуктивна възраст по света. Най-често се установява между 25-35-годишна възраст, като причините за възникването ѝ все още са неизвестни. Поради неясно изразената симптоматика, а в голяма част от случаите поради липсата на такава, ендометриозата се открива твърде късно и води до сериозни усложнения.

Още за кампанията на болница „Надежда“:

На 4 март 2019 г. болница „Надежда” стартира информационна кампания, посветена на ендометриозата „ЕндоМарт. Защото е важно!“. Кампанията ще се провежа онлайн и на територията на МБАЛ „Надежда“. Тя има за цел да даде повече информация за същността на заболяването, за симптомите и съвременните подходи в лечението му.

На 30 март 2019 г., когато в редица страни по света се провеждат инициативи за повишаване на информираността за ендометриозата, в болница „Надежда” ще се проведе училище „Майка навреме“, посветено на темата. Входът е свободен. Лектор ще бъде д-р Георги Стаменов – водещ специалист по репродуктивна медицина с богат опит в диагностиката и лечението на ендометриоза.

 

Снимка: Pexels