Съгласно медицинския стандарт по неонатология, в структурата на ДМСГД – гр. Плевен, през 2006 г. е разкрито звено за отглеждане на рискови новородени. Специалната структура „Кенгуру” е напълно безплатна и представлява стая със санитарен възел за две майки и техните новородени недоносени, но в стабилно  състояние, деца с тегло 2 кг.

Необходимостта от тази програма е заради нуждата от по-активно и продължително наблюдение, грижи и профилактика на недоносените деца. Основната цел на стаята за кърмене е подпомагане и обучение на родителите с недоносени деца и стимулиране на естественото хранене с майчина кърма. Освен това, програмата дава възможност родилките и бебетата да не прекъсват емоционалната и физическа връзка помежду си след раждането.  



Обучението в структура „Кенгуру”  протича по следната програма:
-    обучение на родителите да обслужват децата си в домашна обстановка;
-    режим на отглеждане на недоносените деца в домашни условия;
-    отговори на най-често задаваните въпроси от майките на недоносените деца;
-    срещи на взаимопомощ между родителите с недоносени деца.

През този месец, за втори пореден път, списание „9 месеца“ направи дарение за Дома за медикосоциални грижи за деца в град Плевен, като част от благотворителната кампания „Дари подарък“. Благодарение на вас – нашите читатели, партньори и приятели, малчуганите от дома се радват на нова кошара, пелени, дрешки, обувки и играчки, които носите ежедневно в офиса на „9 месеца“. ДМСГД в град Плевен се превърна в наша кауза, заедно с останалите домове в София, Нови Хан и Стара Загора.


Всички, които искат да помогнат, могат да се свържат с екипа на „9 месеца“ на тел. 02/ 946 13 69. Кампанията е безсрочна!

Повече снимки от дарението може да видите на нашата фейсбук страница.