На 17 февруари 2012 г., петък, от 18.30 ч. Асоциацията на българските дули (АБД) организира месечна среща на бъдещи родители с дулите – членове на Асоциацията. Срещата ще се състои в арт йога студио "Янтра" (ул. „Незабравка" №33, ет. 1, ап. 2). Вход: свободен. Приемат се дарения.

Бъдещите родители ще имат възможност да се запознаят с някои от дулите на Асоциацията, както и да разберат повече за тази нова за България професия. Те ще получат информация и за болниците в София и региона, в които е възможно да се роди с подкрепата на дула.За Асоциацията
Членовете на АБД се придържат към етичния кодекс на международната организация за обучение и сертифициране на дули DONA International. В България за първи път бяха обучени 30 дули от представител на DONA International през март 2011 г.
 
За професията дула
Дулата съпътства жената и нейния партньор по време на бременността и раждането като част от екипа, обгрижващ раждащата жена. Ролята на дулата е да осигурява физическа и емоционална подкрепа на раждащата, да предлага помощ и съвети за обезболяване чрез дишане, релаксация, масажи, движение и смяна на различни пози. Според международни проучвания присъствието на дула по време на раждането намалява времетраенето на родилния процес, редуцира усложненията и нуждата от медикаментозни обезболяващи, от секцио по спешност, от използването на форцепс и вакуум-екстрактор и др.

 
За контакти: Йоана Стратева, председател на АБД – info@bgduli.com,  0886 061 684, Диана Вапцарова, член на АБД – diana@volunteer-bg.org, 0897 92 70 72.