На 17 и 18 декември в Пловдив ще се проведе инициативата „Болница за плюшени мечета” (Teddy Bear Hospital), организирана от Асоциацията на студентите от Медицински университет – Пловдив. Идеята е под формата на игра да се преодолее страхът на малчуганите от лекарите. За целта всяко дете донася своята любима плюшена играчка, която става пациент. Влизайки в ролята на родител, малчуганът споделя оплакванията на детето си и получава препоръки за здравето му от лекарите. По този начин децата се учат да говорят не само за медицински проблеми, но и да споделят като цяло.

Акцията „Болница за плюшени мечета” ще се проведе в събота и неделя, от 11 до 13 ч., в МОЛ „Галерия Пловдив“, в източния атриум (до входа на хипермаркет „Карфур”).

Teddy Bear Hospital е международен проект, организиран ежегодно от студенти по медицина в страни като Германия, Австрия, Италия, Франция, Турция, Гърция и др. За пръв път този проект в България беше осъществен от членовете на АСМ – Пловдив миналата година. Кампанията пожъна голям успех и получи широк медиен отзвук. Примерът е последван и от студентите от останалите клонове на асоциацията в София, Варна, Плевен и Стара Загора.

Teddy Bear Hospital е насочен към деца на възраст от 3 до 7 години. Освен че се преодолява страхът на хлапетата към лекаря , се заостря вниманието им относно хигиенните правила, здравословното хранене и всичко, свързано с опазване здравето.

Teddy Bear Hospital помага и на студентите по медицина да се запознаят отблизо с работата с деца, с техните страхове и вълнения. По този начин се изгражда връзката лекар – дете (пациент), основаваща се на взаимно доверие и топлота.

Родители, заповядайте с вашето дете и любимата му плюшена играчка на 17 и 18 декември, от 11 до 13 ч. в МОЛ „Галерия Пловдив“!