„Танцуващите с бебета” е уникална концепция, вдъхновена от далечния изток, а именно Южна Корея. Основата на курсовете са танци, чрез които можете да възстановите тялото си след раждането или да поддържате форма по време на бременността. Допълнителни стречинг и дихателни упражнения помагат за релаксация и освобождаване на излишния стрес от ежедневието. Социалната среда на заниманията влияе позитивно на вас и вашето дете. Освен забавната и социалната част, танците имат и здравословна такава. Консултант на проекта „Танцуващите с бебета” е кинезитерапевта Иван Кюрпанов. 

Може би вече си зададохте въпроса – „Но как ще ни помогнат танците в този случай?”. Ето и отговора – всяко движение е лечение , изпълнявайки дадено движение многократно в определена равнина на човешкото тяло, то вече става упражнение. А какво е танцът – съвкупност от прецизни движения. Правилната стойка в танца спомага за възвръщането на правилната анатомична форма на гръбначния стълб, което пък от своя страна води до уравновесяването на мускулния дисбаланс. А движенията в танца спомагат за правилното движение в определената става, образувайки правилен мускулен корсет на ставата, но и стягайки мускулите в областта на коремната кухина и тазовото дъно.А какво е влиянието на танцуващата майка върху бебето?
Като за начало позата на детето в слинга или ергономичната раница дава близост на детето до сърцето на майката, наподобявайки вътреутробната среда на детето. Това е нещо познато за мъничето и води до неговото успокояване. А получените полюлявания по време на танца, повлияват върху централната нервна система на детето. А ако детенцето е по-голямо позата е различна, детето е обърнато напред, което от своя страна позволява и включването на някои движения и с детето, наподобяващи гимнастика, в съчетание с изучаване на околната среда.
Създател и преподавател в България е Розалина Дудекова, която е завършила Националната спортна академия „Васил Левски” със специалност спортни танци. Опитът й в чужбина дава възможност да създаде нестандартни танцови курсове за малки и големи и тук.

С много усмивки и позитивна нагласа курсът „Танцуващите с бебета” съществува и можете да го намерите на различни места в столицата. За повече информация посетете фейсбук страницата: https://www.facebook.com/DancingBabiesProjectI