В Пловдив от началото на годината 37 родилки са поискали да изоставят децата си. След предоставена психологическа и материална подкрепа 29 новородени са останали при биологичните си семейства. Другите 8 са настанени в професионални приемни семейства. От началото на годината до сега, под тепетата са проплакали за първи път 3921 бебета.

ве новородени са изоставени в Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив за последната година. Майката на едното бебе се отказала от него, защото било недоносено. Другото дете се е родило с тежко увреждане. В момента и двете са настанени в дом "Майка и дете".

Проф. Мая Кръстева, началник Отделение по неонатология, УМБАЛ "Свети Георги":

 "Всички бебета, които се раждат с някакъв риск за изоставяне или недобра грижа или бебета с вродени аномалии – това са рискови контингенти, които също се работи с тях."

В много от случаите актът на изоставяне е обмислeн преди раждането, казват лекарите.

Блага Байлова, старша акушерка, Неонатологично отделение, УМБАЛ “Свети Георги" :

"Обикновено това са майки, които са от много ниските социални слоеве, майки необразовани и майки, които са били разочаровани от партньора и изоставени, майки, които са в много тежко материално положение. Майки след изнасилване, майка с психично заболяване."

Медицинските екипи са обучени как да работят с майки, решили да изоставят децата си. Водят се многократни разговори. От Общината пък помагат и финансово за закупуване на памперси, детска храна, креватчета и други."

 

Източник: БНТ2-Пловдив,  Антоанета Чакандракова