Осем деца са родени през миналата година, благодарение на финансовата помощ на Общинския фонд за асистирана репродукция в Сливен. През 2019 година на бял свят се появяват и първите тризнаци, родени след като родителите им са получили финанасова помощ от Общинския фонд за асистирана репродукция Сливен. Децата получиха като подарък от Община Сливен количка за 3000 лв. Бюджетът на Комисията за миналата година е бил 80 хиляди лева, но са похарчени едва около половината – малко над 39 хил. лв.

"До октомври 2019 са подадени 12 заявления, тези подадени през ноември и декември не са разглеждани заради липсата на комисия, тъй като се проведоха избори за местна власт и след това трябваше да се избере нова такава“, обясни секретарят на Комисията към Общинския фонд за асистирана репродукция Сливен Маргарита Терзиева.

След сформирането й, още на първото заседание в края на януари, са одобрени всички 10 заявления за финанасова помощ, постъпили през последните месеци на миналата година от двойки с репродуктивни проблеми.

Поради засиления интерес към дейността на инвитро фонда, тази година бюджетът му е увеличен на 90 000 лв. Заявления за финансово подпомагане се приемат през цялата календарна година. Редовни заседания на комисията се провеждат всяка последна сряда на месеца, в който има постъпили заявления.

Максималната сума, която отпуска на двойка е в размер на 3 000 лева, каза още Маргарита Терзиева. Тя уточни, че желаещите да получат финансово подпомагане имат право да кандидатстват веднъж за една календарна година, като същевременно не трябва да са кандидатствали за една и съща процедура по националния и по общинския фонд за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми.

„Двойките не са ограничени откъм брой опити и възраст. Имат право да кандидатстват всяка година докато те желаят“, допълни тя. Информация за начина на кандидатстване и необходимите документи желаещите могат да получат в стая 311 в Община Сливен.

Източник: Агенция Фокус