Всички PCR-тестове за COVID-19 на персонала на детска градина № 50 са отрицателни. От утре детската градина ще работи в нормален режим. Благодаря на Столичната здравна инспекция и на всички служби за бързата реакция и мерки, които взехме за безопасността на децата и персонала", съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова в профила си във Фейсбук.

В четвъртък три учителки от персонала на детската градина в район "Възраждане" бяха с положителен резултат за COVID-19 при направени бързи тестове.

Заради това тази сутрин бяха направени и 52 PCR теста на целия персонал и заместващите учители.

Причина за тестването на трите учителки беше информация, че те са посетили Сърница през почивните дни.

В родопския град беше установено огнище на COVID-19 с 15 заразени, контактни на работници от завод в Доспат, където също беше открит коронавирус.

До напрежението се стигна след снимка във Facebook. Директорката на детската градина вижда, че 7 души от персонала й са посетили Сърница в разгара на кризата с коронавируса. Всички те са били на работа в първия работен ден от седмицата и са контактни с много от децата в групите. Направени са бързи тестове за ковид и цялостна дезинфекция на детската градина. Уведомени са и родителите на 22-те контактни деца.

Екипи на здравната инспекция пристигнаха на място още сутринта, за да тестват всички служители. А от общината започнаха организация за тестване и на децата.

Кметът на София заплаши със санкции. Особено след като стана ясно, че една от учителките обяснила, че не са били в Сърница, а само се пошегували със снимката.

„Точно в това населено място да си позволиш да отидеш или да се пошегуваш, при положение, че отговаряш за живота и здравето на децата, това е абсолютно безотговорно”, коментира Фандъкова. PCR тестовете ще бъдат повторени след няколко дни.

Източник: vesti.bg