Първата в областта семейна стая за родители на недоносени деца беше открита в Отделението по неонатология в УМБАЛ Бургас. Тя дава възможност на родителите на тези бебета да прекарват повече време с тях. Стаята е създадена изцяло с помощта на дарители, а идеята за нея е от две години, обясни началникът на отделението д-р Стилияна Томова и допълни, че стойността на даренията за реализирането на проекта е близо 12 000 лева:

„Идеята на тази стая е да се осъществи контакт между родителя и недоносените, преждевременно родените бебета, защото този контакт е много важен. Особено във възстановителния процес, защото и родителите имат нужда да преодолеят травмата от раждането на тези деца. Да свикнат с тях всеки ден и да бъдат уверени и  спокойни, когато си отидат на по-късен етап с бебетата вкъщи“, посочи още д-р Томова. По думите ѝ, няма фиксирани часове, в които родителите да могат да използват тази стая.

Само една благотворителна инициатива е била достатъчна, за да се съберат нужните средства, сподели Красимира Узунова от International inner wheel club:

"Това е един съвместен проект, на нашия клуб, на неонатологичното отделение и фондация "Нашите недоносени деца". Средствата събрахме чрез благотворително мероприятие. Около 3 000 лв събрахме само ние. Отне ни близо 2 месеца даа организираме и реализираме благотворителното мероприятие през февруари. малко преди този проект реализирахме друг, във Второ детско отделение, за децата болни от диабет".

Източник: БНР Хоризонт

Снимка: Pexels