Няма майка, която да не страда, когато детето й е болно. Наскоро учени от Северна Каролина (САЩ) са открили много лесен и успешен начин за лечение на стомашните проблеми при децата – чрез тяхната фантазия. Методът действал както при съвсем малките, така и при по-големите малчугани. „Резултатите от проучването показват, че детето само може да намали болката си, докато слуша предварително записан диск”, казва проф. Миранда ван Тилбълг, ръководител на проекта. В него са взели участие 150 деца с неизяснени стомашни проблеми. Половината от тях са подложени на стандартни медицински процедури. Другата половина са слушали и гледали предварително записани дискове или видеокасети с упражнения. На тях е имало релаксираща музика и глас, който ги подканва да си представят голям пухкав облак, носещ се във въздуха, или малко кученце, с което си играят. Тези визуализации успокоявали болните.


Друга програма описвала обект, който се разтапял в ръцете на детето – като масло, което се затопля и сгрява от пръстите. Малките пациенти били инструктирани да си сложат ръцете върху корема и да си представят как топлината премахва болката.

Децата слушали записите в продължение на 8 седмици колкото пъти пожелаели. В края на периода 63% от малчуганите, които се лекували чрез въображение, вече не се оплаквали от стомашни болки, а от тези, които вземали лекарства – само 27%.
Учените започнали да лекуват с въображение и децата, които досега са вземали медикаменти. След 8 седмици при 63% от тях настъпило подобрение.