Бабинден е в детска градина „Арабела“ в град Видин! Децата знаят, че днес „леля Рени“ (медицинското лице в детската градина), има празник, защото е била при бебетата, когато са се раждали, преди да дойде за постоянно в детската градина.

За втора поредна година акушерката Анриета Петкова избра да сподели своя празник с децата в „Арабела“, като им разказа откъде идват бебетата. Тя предизвика любопитството и на най-мъничките, които гостуваха в група „Ян Бибиян“ при г-жа Матеева. Децата се включиха в урока по къпане на бебето, както и в смяна на пелена. Акушерката бе поканила и бременната майка на малкия Стефан, за да се уверят откъде идва бебето, а именно от коремчето на мама.

„Нали каза, че щъркелът те е донесъл? Значи си се появила от яйце?“

„Как се нарича майка с бебе в корема?“ „Бременна!“, знаят децата.

„А как съм се побрал в корема на мама?“ От акушерката децата научиха, че бебето спи и расте на специално място в корема на мама.

„Как таткото ще си разпознае бебето?“ Момиченцата имат розова гривничка, а момченцата синя, с пореден номер.

За всеобщо учудване мъниците се справиха с пелените и стана ясно, че някои от тях помагат в грижите за бебе у дома.

50516637 2112694892086342 6002040371788382208 n

Децата участваха и в анкета с въпрос: Какво е нужно за новороденото бебе? Отговорите им се оказаха, колкото спонтанни, но и повече от разнообразни: грижи; храна; вода; количка; да суче от майка си; топлина; да го обичаме; тишина; къпане; да го гушкаме; „беберон“; да му говорим; майка и татко; дом; да му пеем; обувчици; книжки; пелени; мляко.

Празници като този заемат своето съществено място в живота ни, особено днес, за да ни напомнят колко наблюдателни са нашите деца още от най-ранна възраст и колко ценно е да търсим истината за живота в техните реакции.

Бъдете здрави и честити, всички вие, в ръцете на които се раждат и растат децата ни!

Десислава Володиева