Върви подготвителен режим за възстановяване на ваксинацията на децата и отваряне на женските консултации след Великден, обяви тази сутрин ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб. Подготвя се и постепенното отваряне на болниците за планови консултации и лечения при спазване на строги мерки за безопасност. Той напомни, че спешните манипулации не са забранявани и досега, както и тези за онкоболните.

Сега се изработват механизмите, при които болниците ще продължат обичайната си дейност в условията на коронавирус, обяви той.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев добави, че и досега заради грипни епидемии са били отлагани във времето ваксините на децата, като това е допустимо до 3 месеца. Сега целият този контингент, който беше набран за около 2 и половина месеца, ще бъде обхванат, никое дете няма да изпусне никаква имунизация, подчерта той.

Напомни, че ваксините са важни, защото продължава в страната да има огнища на морбили - 243 случая, в Перник, Монтана, Пазарджик, и 10 300 случая на варицела. И ние сме длъжни контролът да върви и там, обяви д-р Кунчев.

Източник: dnevnik.bg