Олга Дукат, 30 год., майка на 3 деца, инструктор за подготовка за раждане, сертифицирана дула към Childbirth International, консултант по кърмене и собственик на Център „Естествени идеи“, пред списание „9 месеца“

Кои са предимствата да родиш с помощта на дула?
Има много проучвания в различни страни по света, в които се практикува раждане с помощта на дула, резултатите са различни, но те показват, че тази алтернатива води до по-голямо удовлетворение от страна на майката, до по-малко използване на обезболяващи медикаменти, по-малко медицински интервенции, като цезарово сечение, прилагане на вакуум-екстрактор и форцепс, до ускоряване на процеса... Сред родилите с помощта на дула са повече майки, които кърмят успешно.

Вярно ли е, че присъствието на дула съкращава процеса?
Трудно е да се гарантира това. При някоя раждаща аз мога да помогна и тя да роди за 1 час. При друга процесът да е по-бавен. Факт обаче е, че бъдещите майки са по-спокойни, по-отпуснати, по-подготвени благодарение на присъствието на дулата, на нейните съвети какви пози да се заемат. Прилагането на масажи също намалява продължителността на процеса.

В колко болници у нас се допуска помощта на дула и кои са те?
Мога да говоря само за София. В столицата това са частните  „Д-р Щерев“, „Св. Лазар“, „Токуда“ и „Света София“ (клиниката на д-р Мазнейкова), а от държавните – I САГБАЛ „Света София“, II САГБАЛ „Шейново“. В „Св. Ана” (Окръжна болница) нямат отделна зала, в нея се допуска придружител, но само ако в залата няма друга раждаща и лекарят е съгласен.

Има ли статистика колко жени в България вече са родили с дула?
Може би са повече от 20. С моята колежка вече имаме около 20 раждания, но има и други дули, които вече работят.

А как се заплаща на дулата за работата, която върши?
Аз имам фирма – Център „Естествени идеи“. В него работим и с бременни. Обикновено се плаща след раждането, когато всичко е приключило. Имаме 3 варианта на цени. Едната е минималната – за помощ само по време на раждането, която е 100 лв. 250лв. се заплащат, когато освен раждането се включват и подготовката за него, предварителните срещи на бъдещата майка с лекарите. 600лв. струва комплексната услуга, която включва цялостна подготовка за раждане и родителство, много подробен индивидуален курс в удобно за бременната време, помощ при раждането и подкрепа след него. Всяка дула преценява сама как да се оцени трудът й.