Екипът на списание „9 месеца” събра повече от 40 бъдещи и настоящи майки на дискусия на тема „Кърмене”. Майки с опит приеха да напътстват бременните жени и да ги подготвят за предизвикателствата на кърменето. Срещата се състоя днес (5 август 2009 г.) в столичния ресторант Академията. Най-малкото кърмаче, чиято майка се възползва от възможността за споделяне на опит,  бе едва на 15 дни. Младата жена вече се е сблъскала с проблеми и трудности и дойде да се посъветва с по-опитните кърмачки.

Акушерките  Роза Юрукова и Виолета Тоткова от ІІ МБАЛ – София и Център за бъдещи родители и грижа за детето "СУПЕР МАМА" дадоха на майките ценни съвети за успешно кърмене. Болницата е включена в програмата на УНИЦЕФ „Болници – приятели на бебето” и като част от екипа на родилното отделение и двете акушерки са преминали обучение за стимулиране на кърменето още от първите часове след раждането.

Кърмилите майки споделиха с присъстващите редица проблеми. Подготовката за кърмене трябва да започне месец и половина–два преди раждането след разрешение и информация от проследяващия бременността лекар. От 20 майки едва 2 са получили съвет от акушер-гинеколога си за подготовката за кърмене.

Не липсват проблеми за майките и в родилния дом. Заради правилата и режима на бебета в някои болници родилките са изолирани от детето си в най-важните часове след раждането, и дори дни след това. Често липсват съвети и подкрепа от персонала на родилните домове. В тази връзка акушерка Виолета Тоткова сподели правилата за работа в  „Болница – приятел на бебето”. Само два часа след раждане по естествените пътища детето трябва да се постави на гърда, а при раждане със секцио се чака 6 часа. В  тези болници майката може да кърми 12 пъти в денонощието.

Помощ и информация при проблемно кърмене майките откриват изключително трудно. Малко са центровете, където могат да ги консултират, и често се прибягва до „консултации” във форумите. Търсете помощ и съвет от лекар още при първите опасения за проблем, посъветваха акушерките и майките с опит. Някои от тях  успешно са кърмили децата си до 2-годишна възраст, а други са прекратили кърменето месеци след раждането въпреки желанието си.

Как “9 месеца” подкрепя кърменето чрез С „9 месеца” на училище

С “9 месеца” на училище e инициатива на списание “9 месеца”, стартирала в столицата през 2003 г. От октомври 2006 г.  С “9 месеца” на училище се пренесе и в още 6 града на страната – Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Велико Търново и Плевен. 

От началото на 2009 г. 700 бременни жени са слушали лекции на тема „Кърмене” в училището на списание „9 месеца”. Не малка част от тях вече са споделили, че успешно кърмят бебето си. Към момента екипът ни поддържа връзка с 3400 майки, посещавали С “9 месеца” на училище.

Събитието е част от честването на Световната седмица на кърменето у нас, която се провежда от 1 до 7 август 2009 г.