Вчера, в Министерски съвет, заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика – Марияна Николова, се срещна с представители на неправителствената организация Движение за национална кауза – ДНК, която вече три години се занимава с демографските проблеми, свързани с раждаемостта и емиграцията. Срещата е инициирана от ДНК, а целта бе вицепремиерът да се запознае с дейността на организацията и да се установи контакт за бъдещи съвместни инициативи.

По време на срещата се обсъдиха и предложенията на Сдружението за конкретни мерки, които ще бъдат внесени официално до 15 ноември към вицепремиера Марияна Николова и Националния съвет по демографска политика към Министерски съвет, с които ще можете да се запознаете публично и от сайта на кампанията (napravigo.bg)

Идеите за промени в законодателството и средата идват главно от младите семейства, бъдещи и настоящи родители, които ДНК анкетира в продължение на три години в сайта на единствената кампания за насърчаване на раждаемостта в България, както и от успешни европейски практики. В момента юридическия екип на организацията оформя идеите на ДНК, по които са работили изявени специалисти по демографската политика у нас.

Представителите на ДНК разказаха на вицепремиера и за платформата Bulgaria wants you, по която работят от една година. Проектът ще цели да привлече българи от чужбина обратно у нас, като предлага възможности за работа и информация за живота в различните региони на страната. Очаква се платформата да стартира в началото на 2020 година.

Припомняме, че Андрей Арнаудов и екипа му са поели ангажимент тази есен да внесат предложения за промени в законодателството, в защита на гражданските интереси и мерки за повишаване на раждаемостта, които биха могли да се приложат на практика у нас и да допринесат за преодоляване на негативните тенденции.