Създателят на Facebook, Марк Зукърбърг, стана баща на момиченце, съобщава Business Insider.

„С Присила сме щастливи да посрещнем на този свят дъщеря ни Макс”, написа Зукърбърг в своя публикация във Facebook. Съпругата му също разпространи радостната новина в социалната мрежа.

„Повече от развълнувана съм да ви представя нашата Макс. Тя ни изпълва с надежда и вдъхновение да се присъединим към другите в създаването на едно по-добро бъдеще”, заяви Присила Чан.

Младото семейство написа и дълго писмо до своята дъщеря, в което изразява намерението си да дари 99% от своите акции във Facebook – понастоящем оценявани на около $45 милиарда – „за развитие на човешкия потенциал и постигане на равенство”.

Двамата ще основат нова организация под името Chan Zuckerberg Initiative, която ще дарява финансови средства на неправителствени организации и ще се занимава с персонализирано обучение, откриване на лечения за заболявания, по-добро свързване между хората по света и изграждане на силни и здрави общности.

Младите родители уточняват, че даренията ще бъдат правени, докато са живи. Зукърбърг остава начело на компанията си и запазва повечето от права си за гласуване при взимането на решения за нейното развитие.

„Знаем, че приносът ни е малък на фона на всички ресурси и таланти, полагащи усилия в тези области. Но ние искаме да направим каквото е по силите ни заедно с много други”, гласи писмото.

Подробна информация за дейността на инициативата можем да очакваме в следващите месеци, след като двойката установи ритъма на новото си семейство и двамата родители се върнат от отпуск по майчинство и бащинство.

Основателят на Facebook и съпругата му получиха поздравления от Бил и Мелинда Гейтс, Боно и други видни филантропи. Благородното решение на семейството обаче не е изненада. Преди 5 години Зукърбърг подписа клетва за дарение на по-голяма част от богатството си. 

Източник: manager.bg